December 1, 2023

Aer conditionat – Igienizarea sistemului de climatizare

Procesul de igienizare al aparatului de aer conditionat este unul important. In special pentru a asigura functionarea lui in parametri corespunzatori dar si pentru a prelungi durata de viata a acestuia. Si avand in vedere ca aparatul poate fi folosit si pentru incalzirea locuintei in sezonul rece, acesta devine indispensabil pentru orice locuinta.

Procesul de intretinere a aparatului de aer conditionat poate fi realizat de utilizatori fara prea mari batai de cap. Este adevarat ca unele verificari ar fi bine sa le faca un specialist si anume repararea sau incarcarea cu freon, inlocuirea motorului si altele asemenea dar pentru simpla curatare nu este obligatoriu sa apelati la o firma de specialitate.

Principalii pasi in curatarea unui aparat de aer conditionat

Primul pas ar fi scoaterea aparatului din priza, este un pas simplu dar musai pentru siguranta.

Al doilea pas este pregatirea solutiilor pentru curatare. Puteti folosi spray special pentru sistemul de climatizare, solutii pentru curatarea altor electocasnice din bucatarie sau chiar o reteta de solutie pentru curatat pregatita in casa. Daca veti combina apa cu bicarbonat de sodiu si otet si detergent pentru vase, veti obtine o solutie care igienizeaza foarte bine.

Dupa ce ati pregatit cele necesare, procesul de curatare incepe prin detasarea carcasei interne dedesuptul careia se afla filtrele, ventilatorul si celelalte componente. Carcasa interna poate fi curatata cu usurinta cu o carpa si produse de curatare. Filtele sunt de cele mai multe ori pline de praf si de impuritati. Acestea se detaseaza si se spala sub un jet de apa cu un produs de curatate. Repetati procedeul pana cand acestea sunt curate. Odata ce au fost spalate si dezinfectate atat carcasa cat si filtrele vor fi puse la uscat. Dupa ce sunt uscate sunt gata pentru a fi montate la loc.

De mentionat este ca spre deosebire de celelalte componente, filtrele au nevoie de inlocuire mai frecventa. Avand in vedere utilitatea lor de a filtra aerul si de a-l purifica, este o investitie bine meritata.

Unitatea externa, necesita de asemenea sa fie curatata. Fiind plasata la exterior este expusa unor conditii mai dure de mediu. Desi materialele din care este confectionata sunt adaptate la expunerea indelungata la soare puternic si la ploi, ventilatorul este plin de praf. Se recomanda curatarea sub un jet de apa sau spalarea cu o laveta si cu solutie speciala si repetarea acestui proces pana cand unitatea este curata.

Nu in ultimul rand, dupa ce componentele la care accesul este facil sau care pot fi detasate au fost curatate si in prealabil uscate si montate la loc, aparatul poate fi conectat din nou la electicitate. Senzatia dupa ce aparatul de aer conditionat incepe sa porneasca ar trebuie sa fie una de aer mai curat, fara miros neplacut sau senzatie de umezeala in atmosfera.

Pe site-ul celor de la Vollmax ai la dispozitie o gama larga de produse. Aici gasesti numeroase modele de aparate de aer conditionat dar si cele mai bune solutii de igienizare si curatare a sistemelor de climatizare .