December 1, 2023

Dezinsectie plosnite – Solutie impotriva plosnitelor

Cum influenteaza oamenii dezvoltarea si raspandirea plosnitelor?

Locuintele umane ofera plosnitelor de pat un loc de locuit si acces la o sursa de hrana cu sange. Planitele de pat infesteaza de obicei cladirile mai mari, cum ar fi apartamentele, caminele, inchisorile si teatrele, dar pot aparea si in camere individuale de hotel si in case private. Exista o conceptie gresita comuna ca infestarile de plosnite apar numai in cladiri prost construite si prost intretinute, cu conditii insalubre. Cu toate acestea, nu este cazul, asa cum se explica mai jos. Constructia moderna a ajutat la raspandirea infestarilor, permitand plosnitelor de pat sa se deplaseze din camera in camera prin canalele de incalzire centrala.

Oamenii pot ajuta la dispersarea plosnitelor de la o structura la alta prin deplasarea lenjeriei de pat, a mobilierului si a materialelor de ambalare infestate. Raspandirea si mai raspandita este asociata cu miscarea calatorilor prin imbracaminte, bagaje si computere portabile infestate. Calatorii internationali din tarile care au infestari grele de plosnite pot fi o sursa de infestari de plosnite in camerele de hotel si a existat o incidenta tot mai mare a plosnitelor de pat in unitatile de cazare din intreaga lume, inclusiv in SUA. Planitele de pat nu necesita conditii insalubre. , iar plosnitele de pat nu fac discriminari intre camerele de hotel economice sau de lux. Planitele de pat au nevoie doar de o sursa de sange furnizata de oameni si pot exista in cele mai curate hoteluri, moteluri, apartamente si case.

Cat de departe calatoresc plosnitele de pat pentru a hrani si a depune oua?

De obicei, plosnitele de pat nu calatoresc departe pentru a se hrani si a depune oua odata ce se stabilesc intr-o cladire. Femelele depun oua mai mult sau mai putin continuu atata timp cat au acces la alimente cu sange. O femela bine hranita este capabila sa depuna aproximativ 500 de oua in timpul vietii. Ouale sunt depuse individual in aceleasi locuri care adapostesc larve si adulti. Aceste locuri sunt adesea marcate de mase de fecale de plosnite, care apar ca pete galbui pana la negru-rosiatice si contin ramasite de sange digerat. Concentratiile mari de plosnite pot fi insotite de un miros dulce si caracteristic, cauzat partial de secretiile din glandele olfactive.

Ce ar trebui sa stiu despre obiceiurile de hranire ale plosnitelor de pat?

Planitele de pat se hranesc cu animale cu sange cald. Au o gazda normala cu care traiesc si cu care se hranesc, dar se vor hrani cu alte specii. De exemplu, larvele de plosnite si adultii se hranesc cu usurinta cu oameni, lilieci si gaini si o fac atunci cand gazda este in repaus. Astfel, plosnitele care traiesc cu oameni se hranesc de obicei noaptea in timp ce o persoana doarme, dar se hranesc si in timpul zilei in structuri intunecate, cum ar fi teatrele infestate cu scaune tapitate. Masculii si femelele adulti se hranesc, de obicei, la fiecare 3-4 zile si devin ingroziti de sange in aproximativ 10-15 minute.

Planitele detecteaza dioxidul de carbon emis de animalele cu sange cald si raspund la caldura si umiditate pe masura ce se apropie de potentiala gazda. La oameni, ei tind sa se hraneasca pe suprafete expuse, cum ar fi fata, gatul, bratele si mainile. Din nou, muscaturile sunt nedureroase, iar gazda de obicei nu este deranjata in timp ce plosnitele de pat se hranesc.

Cum pot evita sa fiu muscat de plosnite?

Prevenirea infestarilor de plosnite este cea mai buna abordare. Aceasta implica cautarea amanuntita a plosnitelor de pat sau a semnelor de infestare in orice ascunzatoare potrivita, cum ar fi lenjerie de pat, mobilier tapitat sau materiale de ambalare care ar putea fi introduse in casa sau apartamentul dvs. Ar trebui sa cautati fecale, oua si ,,piei” de plosnite ale larvelor de pat, precum si plosnite active.

Cand stati intr-o camera de hotel, este o buna practica sa inspectati camera pentru infestarea plosnitelor de pat. La sosirea intr-o camera de oaspeti, verificati salteaua, arcuri si spatele tabliei inainte de a folosi patul. Este foarte important sa raportati imediat conducerea hotelului suspectele de infestare a plosnitelor de pat, astfel incat pasii de control al infestarii si prevenirea raspandirii ulterioare sa poata fi implementati cat mai repede posibil.

Oaspetii hotelului ar trebui sa puna bagajele si imbracamintea pe dulapuri sau pe suporturi pentru bagaje. Evitati sa puneti pungi si obiecte personale pe paturi sau pe mobilier tapitat, deoarece aceste tipuri de accesorii pot adaposti plosnite. De asemenea, oaspetii trebuie sa fie vigilenti si sa tina valizele, cutiile si computerele si cutiile lor inchise atunci cand nu sunt folosite. Este o idee buna sa cautati aceste articole inainte de a elibera camera si din nou inainte de a aduce articolele in casa.
Ce ar trebui sa fac cu o infestare de plosnite in locuinta mea?

Controlul unei infestari cu plosnite este foarte dificil si cel mai bine este lasat in seama companiilor profesionale de control al daunatorilor care au atat insecticidele aprobate, cat si echipamentele de aplicare pentru a trata eficient diferitele locuri in care se ascund plosnitele. Reprezentantul companiei de control al daunatorilor ar trebui sa examineze resedinta si sa descrie orice responsabilitati de pretratare ale proprietarului casei. De exemplu, eliminarea sau cel putin reducerea aglomeratiei din incaperile care urmeaza sa fie tratate este o necesitate, iar asternuturile infestate pot trebui aruncate inainte de tratarea infestatiei.

Sursa articol dezinsectie plosnite de pat