April 25, 2024

Beneficiile lampii de sare

Lampile cu sare de Himalaya sunt cristale sculptate din sare gema de culoarea chihlimbarului, scobite pentru a incapea un bec in interior. Cand le aprinzi, ele dau o stralucire calda, roz-roscat. Vanzatorii acestor piese decorative spun ca fac mai mult decat sa lumineze o camera. Ei sustin ca lampile pot imbunatati starea de spirit, pot imbunatati somnul, pot usura alergiile, pot ajuta persoanele cu astm bronsic sa respire mai bine si pot curata aerul, printre alte beneficii.

Sarea din aceste lampi provine din Himalaya, un lant muntos care se intinde pe aproximativ 1.500 de mile in Pakistan, India, Bhutan si Nepal. Lampa de sare a plecat de aici si este acum utilizata in foarte multe zone din lume.

Adevaratele lampi de sare de Himalaya provin din mina de sare Khewra din Pakistan. Sarea pe care o produce aceasta mina are o culoare rosiatica, roz sau aproape alba. Exista o multime de lampi false vandute online. Versiunile reale sunt fragile si emana o lumina slaba. Produsele false sunt greu de spart si stralucesc puternic.

Cum functioneaza lampile cu sare de Himalaya?

Lampile functioneaza in doua moduri:

Atrage particule. Se presupune ca aceste lampi atrag alergeni, toxine si poluanti la suprafata lor.

Posibil sa elibereze ioni negativi. Unii oameni cred ca ionii negativi din aer au beneficii pentru sanatate. Ionii sunt molecule care au suferit o schimbare de sarcina. Ionii negativi au castigat un electron. Ionii pozitivi au pierdut unul. Ionii sunt peste tot in jurul nostru. Unii provin din particule din spatiul cosmic care isi fac drum spre Pamant. Altii se formeaza mai aproape de casa, din radiatii, lumina soarelui, fulgere sau ciocnirea picaturilor de apa intr-o cascada.

Unii oameni spun ca se simt mai inviorati si mai limpezi dupa o furtuna, un sentiment despre care cred ca se datoreaza cantitatii de ioni negativi din aer. Ionizatoarele comerciale si sistemele de purificare produc, de asemenea, ioni incarcati negativ pentru a crea spatii interioare mai curate si mai confortabile. Se presupune ca lampile cu sare de Himalaya produc ioni incarcati negativ, in timp ce moleculele de apa din aer se atrag la minus si apoi se evapora din  caldura suprafetei lor.  Acestea sunt cele mai mari beneficii lampa de sare.

Afirmatii despre lampile cu sare de Himalaya

Dispozitie si somn. Unii oameni cred ca ionii pozitivi din aer cresc anxietatea, starea de nervozitate si alte sentimente neplacute. Ei spun ca cei negativi usureaza stresul, anxietatea si depresia si imbunatatesc starea generala de bine.

Studiile efectuate pe soareci si sobolani sugereaza ca cantitatile mari de ioni negativi de aer modifica nivelurile de serotonina, o substanta chimica care contribuie la starea de bine.

In unele studii pe oameni, ionii negativi la concentratii mari au redus usor depresia, au imbunatatit somnul si au ajutat la starile anxioase.

 

Un studiu  arata ca oamenii s-au descurcat mai bine la testele de abilitati de gandire atunci cand se aflau intr-o camera in care vopseaua de pe pereti avea o concentratie mare de ioni de aer total (atat ioni pozitivi, cat si negativi).

Astm si alergii. Ideea ca ionii negativi pot imbunatati respiratia a condus la cateva studii pe aceasta tema. In majoritatea dintre ele, ionii negativi  usureaza respiratia sau simptomele astmului bronsic.

Curatarea aerului. Ionii negativi au o anumita capacitate de a curata particulele daunatoare din aer. Cand ionii se acumuleaza pe bacterii sau polen, ei neutralizeaza poluantii. Studiile sugereaza ca ionii negativi si pozitivi pot ucide microbii, desi exact cum nu este clar, iar unii experti spun ca uciderea germenilor se poate datora altor motive.