September 30, 2023

Cum va puteti motiva angajatii pretiosi pentru ca acestia sa nu isi mai dea demisia

Pentru ca in Romania este tot mai greu pentru firme sa gaseasca angajatii potriviti, este important ca atunci cand ii aveti, sa faceti tot posibilul pentru a-i determina sa ramana. Studiile arata ca este dificil pentru firmele din domenii importante sa gaseasca personal calificat, asa ca angajatii cu experienta devin foarte valorosi.

Sunt si companii care apeleaza la recrutarea fortei de munca din exterior. Puteti angaja muncitori din Vietnam cu ajutorul premiumhr, daca profilul acestora este potrivit pentru compania dumneavoastra, astfel incat sa ocupati posturile vacante cat mai repede si sa nu aveti pauze in liniile de productie sau in alte proiecte.

Faceti ca jobul oferit sa fie semnificativ

Acest aspect poate fi diferit pentru fiecare angajat in functie de gusturile, dorintele si obiectivele sale, desi angajatii au rezultate bune atunci cand stiu ca munca pe care o fac zilnic este valoroasa si conteaza.

Luati in considerare evidentierea echipelor pentru a-i ajuta pe ceilalti sa inteleaga munca pe care o face fiecare grup sau departament, fie prin e-mailurile companiei si un buletin informativ, fie vorbind despre realizari in timpul intalnirilor. De asemenea, cautati modalitati de a oferi o munca semnificativa direct angajatilor, cum ar fi oferirea unui post de lider de proiect unui angajat care aspira sa castige o promovare manageriala, de exemplu.

Prioritizati echilibrul dintre viata profesionala si cea privata

Exista adesea o corelatie intre echilibrul dintre viata profesionala si viata privata si atat performanta angajatilor, cat si satisfactia la locul de munca, astfel incat prioritizarea acestui element al locului de munca poate crea rezultate de impact.

Mentinerea unui mediu de lucru sanatos si echilibrat poate reduce stresul, poate preveni burnout-ul, poate economisi bani si poate promova o cultura atenta a companiei. Iata cateva modalitati de a acorda prioritate echilibrului dintre viata profesionala si cea privata pentru angajati:

  • Oferiti zile de wellness
  • Promovati sanatatea si bunastarea
  • Stabiliti un program de lucru flexibil
  • Permiteti oportunitati de lucru la distanta
  • Oferiti programe generoase de concediu platit
  • Comunicati rezonabil in afara orelor de program
  • Dezvoltati abilitatilor de gestionare a timpului

Incepeti programe de recompensare a angajatilor

Programele de recompensare a angajatilor sunt o modalitate excelenta de a recunoaste munca depusa de echipe si persoane pe parcursul anului. Luati in considerare sa intrebati angajatii actuali ce tip de recunoastere isi doresc cel mai mult, cum ar fi infiintarea unui club al angajatului lunii sau organizarea unui eveniment anual de oferire a recompenselor, de exemplu. Alte idei pot include stimulente financiare, pranz cu directorul executiv (CEO) sau timp liber castigat.

 

Sarbatorirea realizarilor poate mentine echipele si angajatii implicati, asa ca luati in considerare recunoasterea realizarilor atat mari, cat si mici, cum ar fi:

  • Obtinerea unor evaluari ridicate de satisfactie a clientilor
  • Atingerea obiectivelor trimestriale de vanzari
  • Incorporarea de noi membri ai echipei
  • Lansarea de noi servicii sau produse
  • Asigurarea de noi clienti sau reinnoirea contractelor
  • Vanzarea cu succes a produselor, procedurilor sau programelor

Puteti sa recunoasteti in mod public aceste realizari, sa le evidentiati in corespondenta la nivel de companie sau sa distribuiti angajatilor o nota de multumire scrisa de mana ca un gest personal si atent.