November 30, 2023

Ce este reumatismul si de ce simptomele sunt influentate de vreme?

Sub numele de reumatism se afla mai multe simptome care sunt generate de imbatranirea cartilajelor dintre articulatii. Specialistii in domeniu spun ca articulatiile pot incepe sa doara mai tare in momentul in care se schimba vremea si astfel va fi nevoie sa se aplice diverse metode pentru ca simptomele sa fie ameliorate.

Ce este cartilajul articular?

Cartilajul articular este o varietate de tesut conjunctiv iar rolul acestuia este de a acoperi suprafetele osoase care vor forma o articulatie, astfel incat sa nu intre in contact direct unele cu celelalte ci cu ajutorul cartilajului mentionat.

Rolul cartilajului articular este acela de a prelua si de a repartiza presunea din articulatie, astfel incat sa aiba loc o miscare naturala, fara durere. De acest lucru se ocupa lichidul aflat in interiorul articulatiei, numit si lichid sinovial, care se afla in cantitate mica dar suficienta pentru a realiza miscarea lina, fara frecare.

Atunci cand cartilajul pierde calitatile pe care le avea initial, se poate vorbi despre imbatranirea sa si despre alterarea sa. Cauzele care duc la alterare sunt imbatranirea organismului si suprasolicitarea acestuia. Activitatile repetitive, expunerea la frig sau o greutate mare, pot determina probleme ale articulatiei membrelor inferioare si ale coloanei lombare.

Specialistul CMU precizeaza si faptul ca imbatranirea cartilajelor face ca acestea sa nu isi poata indeplini corect functia, sa dispara sau sa se fragementeze, caz in care apare reumatismul, cu tot cu durerile aferente.

Cum pot fi ameliorate simptomele reumatismului

Balneoterapia este o solutie in sensul acesta. La Hotel Traian, in Caciulata, pacientii pot beneficia de tratament cu ape sulfuroase, namoluri si alti factori naturali curativi care vor ajuta cu succes la ameliorarea tuturor problemelor. Mai multe cure de acest fel sunt un real ajutor pentru pacientii care sufera de reumatism.

In plus, cei care apeleaza la tratament in Caciulata vor elimina si problemele legate de vreme. De ce apar acestea? Pentru ca articulatiile sunt influentate de presiunea atmosferica, motiv pentru care sunt mai dureroase in momentul in care apar schimbari majore de presiune. Influenta aceasta se vede cel mai bine la articulatiile afectate de reumatism, pentru ca modul in care este afectat cartilajul articular antreneaza modificarile lichidului sinovial, prin schimbarea raportului intre componente. Uneori, fragmentele de cartilaj cad in lichid si il fac mult mai sensibil la variatii presionale.

Atunci cand ajunge in forme severe, reumatismul poate sa impiedice complet fucnctionarea corecta a articulatiei afectate, ceea ce se va simti atunci cand vorbim de genunchi, sold sau articulatiile piciorului pentru ca toate aceste modificari impiedica mersul.

Reumatismul se poate trata, dar nu se poate vindeca. Totusi, cu tratamentul potrivit si cu o cura balneara buna, simptomele pot fi cu mult ameliorate. Un tip de tratament este cel structural, in care pacientul primeste anumite substante structural similare cu componentele cartilajului sau a lichidului sinovial. O alta parte a tratamentului este simptomatici se refera la reducerea inflamatiei si durerii de articulatii, cu mijloace variate cum ar fi medicatia specifica, fizioterapia si alte astfel de tratamente.