Smalțul este stratul superior al dintelui și una dintre părțile importante care protejează dintele de influențe nocive și deteriorări. Smalțul este cel care dă zâmbetului nostru albul strălucitor ca zăpada. De aceea este foarte important să-l păstrați intact.
Însă, uneori când zâmbim, se pot observa mici fisuri în smalț – la început abia vizibile, apoi din ce în ce mai pronunțate. Ce duce la formarea fisurilor și cum să le facem față?
Cum protejăm smalțul de fisuri?
O fisură este o despicare a dintelui. Crăpăturile din smalțul dentar arată ca niște fire mici întunecate. Cu cât fisura este mai veche, cu atât este mai vizibilă. La persoanele care obișnuiesc să consume alimente și băuturi colorate (ceai, cafea) fisurile sunt și mai vizibile. Despicarea începe ca o ușoară deteriorare a stratului superior, dar dacă nu este tratată în timp util, scindarea se va adânci. Acest lucru, la rândul său, poate duce la consecințe grave – de la carii până la pierderea completă a dinților.
Prevenirea apariției fisurilor este mai ușoară decât tratarea lor. Cele mai frecvente cauze ale apariției fisurilor în smalț sunt:
- schimbările de temperatură;
- leziunile mecanice (încercarea de a mesteca ceva dur);
- lipsa mineralelor esențiale în organism;
- predispoziție naturală.
Prin urmare, este foarte important să aveți dieta zilnică echilibrată – excludeți zahărul, băuturile carbogazoase și alimentele prea reci sau prea calde. Evitați alimente foarte dure și renunțați la vicii precum deschisul sticlelor cu dinții. Și, bineînțeles, nu uitați să vă spălați pe dinți de două ori pe zi și să vizitați medicul dentist de cel puțin două ori pe an. Toate acestea vor ajuta la reducerea riscului de apariție a fisurilor.
Tratarea și restaurarea suprafeței dentare
Dacă au apărut deja fisuri în smalț, atunci nu ar trebui să amânați vizita la medic. Un specialist va examina cavitatea bucală și va da recomandări pentru tratament. În primul rând, va trebui să treceți la o examinare amănunțită pentru a afla motivele – astfel medicul dentist va selecta metoda optimă de tratament.
O variantă de tratament pentru combaterea fisurilor dentare este remineralizarea dinților. Datorită acestei proceduri, smalțul este îmbogățit cu microelemente utile care îi restabilesc calitățile naturale de protecție. După finalizarea tratamentului, dinții se acoperă cu un lac special pentru a-i proteja. Această protecție este asigurată timp de aproximativ șase luni, după care se recomandă repetarea procesului.
O metodă mai complexă de tratament, dar durabilă, este instalarea de fațete dentare. Fabricate din materiale speciale, aceste fâșii subțiri din ceramică acoperă partea exterioară a dinților din față.
Fațetele dentare oferă mai multe beneficii, inclusiv:
- protecție împotriva deteriorării;
- dinți albi ca zăpada;
- aspectul estetic plăcut;
- rezistență la impact.
Dacă smalțul este fisurat, fațetele dentare sunt singura modalitate de a obține un zâmbet cu dinți albi „Hollywood”, deoarece albirea dinților în prezența fisurilor nu este recomandată.
Vizitele la timp la stomatolog sunt cheia sănătății
Pentru a scăpa de fisurile din smalț, trebuie să contactați un profesionist cât mai curând posibil. Acest lucru va preveni deteriorarea în continuare a învelișului dentar și va preveni dezvoltarea cariilor și a altor probleme. Dar baza smalțului sănătos, ca în orice alt caz, este prevenția de înaltă calitate. Prin urmare, vizitați-vă medicul dentist cât mai des și urmați toate recomandările acestuia. Detectarea în timp util a fisurilor în smalț este o garanție că veți avea suficiente proceduri de întărire și măsuri preventive cuprinzătoare pentru a preveni dezvoltarea crăpăturilor în boli.
More Stories
Culoare, textura si material: cum sa iti personalizezi pavajul exterior
Sfaturi Valoroase pentru Alegerea unei Formații de Nuntă în București
Idei de nail art pentru unghiile scurte și îngrijite