Atunci când urmezi un regim pentru diabet, există anumite lucruri care sunt recomandate de către specialiști și medici, dar și mai multe lucruri care nu sunt recomandate – anume pe care nu ar trebui să le faci dacă dorești să menții sub control nivelul de zahăr din sânge și să previi complicațiile asociate diabetului.
Așadar, iată câteva dintre cele mai importante lucruri pe care nu ar trebui să le faci (sau să le consumi) atunci când urmezi un regim de diabet!
Alimentele procesate și ultraprocesate
Bogate în zaharuri adăugate, sodiu, dar și grăsimi saturate, aceste alimente pot afecta negativ controlul glicemiei și pot da peste cap un regim de diabet. Este foarte important să știi ce cumperi și ce consumi, mai ales dacă boala a fost deja diagnosticată.
Băuturile îndulcite
Băuturile îndulcite cu zahăr, în principal sucurile (carbogazoase și nu numai), precum și băuturile energizante ar trebui evitate complet – chiar dacă nu suferi de diabet. Conținutul extrem de ridicat de zahăr al acestora poate afecta organismul pe termen lung, indiferent de starea generală de sănătate a acestuia.
Alimente cu indice glicemic ridicat
Pâinea albă, cartofii și orezul alb pot avea ca efect, în urma consumului, creșteri bruște ale nivelului de glicemie din corp. Dacă urmezi un regim de diabet, aceste tipuri de alimente ar trebui evitate complet, deoarece scopul tău principal este să controlezi glicemia cât mai bine cu putință.
Grăsimi de tip trans
Acest tip de grăsimi este găsit cu precădere în alimente procesate și pot contribui la un risc semnificativ crescut de anumite afecțiuni, printre care și diverse boli de inimă. În cazul persoanelor care suferă de diabet și urmează un regim de diabet, complicațiile cardiovasculare trebuie evitate, existând deja un risc implicat de boala menționată.
Stil de viață sedentar
Creșterea în greutate este unul dintre inamicii principali ai diabetului. Astfel, lipsa de activitate fizică devine esențială pentru o persoană care urmează un regim de diabet. Totodată, o greutate crescută poate avea efecte negative și asupra modului în care controlezi glicemia.
Saltul peste mese
Mese luate la ore diferite în fiecare zi, precum și saltul peste mese importante (micul dejun) pot duce la fluctuații semnificative ale glicemiei și pot cauza chiar complicații în cazul persoanelor cu diabet.
Un regim de diabet implică mereu un minim de trei mese pe zi, luate la aceeași oră în fiecare zi, pentru a preveni fluctuațiile mari ale nivelului de zahăr din sânge și glicemiei.
Expunerea la stres excesiv
Stresul poate afecta nivelul de zahăr din sânge, implicit gestionarea diabetului pe termen lung. Persoanele care suferă de diabet ar trebui să ducă o viață cât mai liniștită și să învețe diverse tehnici de gestionare a stresului.
Desigur, este nevoie și de o rutină zilnică concretă, pe lângă disciplină și motivație constante!
Fără doar și poate, la fel de important este și ce regim de diabet urmezi. În România, dieta preferată a românilor în anul 2024, NUPO, poate fi utilizată și pentru gestionarea diabetului, oferind corpului toate cele necesare pentru a lupta împotriva acestei afecțiuni – necesarul zilnic de vitamine, minerale, nutrienți și un plan de mese bine pus la punct, echilibrat!
More Stories
Top 5 scule electrice esențiale pentru orice meșter pasionat
Avantajele utilizării turbei și substraturilor profesionale în horticultură
Ghidul complet al fertilizării corecte a florilor la ghiveci