Un pahar de vin rose este pe placul tuturor, mai ales inainte de a savura o masa in stil mediteranean sau alaturi de un desert. Vinul rose de la Girboiu este un blend de arome fine care se bazeaza pe principii traditionale pentru a obtine cel mai bun rose!
Marea diferenta dintre un vin rosé si un vin rosu este, precum spuneam, perioada de timp in care cojilor le este permis sa intre in contact cu mustul. Odata ce mustul este obtinut prin stoarcere, pentru a nu se obtine un vin rosu ci un rosé, cojile sunt, de regula indepartate, foarte adesea la numai o zi, sau la doar cateva ore dupa ce incepe procesul de producere a vinului.
Asadar, pentru a fi considerat cu adevarat un vin rosé, acesta trebuie sa derive din soiuri de struguri rosii. Vinurile blush sunt de regula un cupaj de struguri albi si rosii, care creeaza culoarea roz, motiv pentru care pot fi lesne confundate cu roseurile. O alta metoda de obtinere a roseului este pur si simplu prin inlaturarea cojilor si macerare. Si, in fine, a treia metoda este cea denumita saignée (insangerarea), care presupune vinificarea strugurilor, cu contact mai lung intre must si coji, o parte din mustul obtinut, care nu a apucat sa se coloreze, fiind indepartata, urmand apoi sa se foloseasca pentru diluarea culorii vinului rosu, pana la obtinerea unei anumite nuante de roz.
In multe tari, amestecul strugurilor albi si rosii nu e incurajat. Ba chiar, in Franta este interzis prin lege, cu exceptia proceselor de producere a sampaniei. Chiar si-asa insa, producatorii de sampanie de foarte buna calitate prefera sa utilizeze metoda saignée.
Metoda sangerarii
Se numeste astfel deoarece are loc in primele ore din procesul de productie a vinul rosu, atunci cand o parte din must este lasat sa „sangereze”, iar apoi este luat si pus intr-o cuva separata, din care va deveni… va las sa ghiciti? Vin rosé! Aceasta metoda este raspandita mai ales in podgoriile californiene renumite pentru vinurile rosii alese pe care le produc, Napa si Sonoma.
Ce face aceasta metoda speciala este ca nu doar produce un vin rosé deosebit, dar in acelasi timp concentreaza si intensitatea vinului rosu. Vinurile saignée (asa cum este denumirea frantuzeasca a metodei despre care vorbim) sunt totusi destul de rare. Iar cauza pentru acest lucru o gasim chiar in metoda de obtinere, care adesea permite ca doar 10 la suta sau chiar mai putin din vinul rosu sa se transforme apoi in vin rosé.
Producatorul de vin are controlul absolut asupra culorii vinului si stie exact cand trebuie sa indeparteze cojile strugurilor rosii, responsabile cu pigmentarea. Dupa cum cred ca intuiti deja, aproape orice sortiment de struguri rosii de vin – de la Cabernet Sauvignon la Syrah – poate fi folosit pentru a obtine vinul rosé. Totusi, exista anumite stiluri si anumite sortimente de struguri care sunt agreate in mod deosebit pentru obtinerea acestei bauturi.
Crama Girboiu este un producator de vinuri rose de inalta calitate renumite la nivel European, iar preturile sunt prietenoase pentru buzunarele tuturor romanilor! Nu lasati nicio seara sa treaca fara sa beti un pahar de vin!
More Stories
Culoare, textura si material: cum sa iti personalizezi pavajul exterior
Sfaturi Valoroase pentru Alegerea unei Formații de Nuntă în București
Idei de nail art pentru unghiile scurte și îngrijite