September 29, 2023
DentoCare

Simptome ale afecțiunilor cauzate de molarii de minte

Există controverse cu privire la necesitatea de extracţie a măselei de minte care nu cauzează probleme și nu suferă de morbiditate. Susținătorii îndepărtării premature a molarilor de minte susțin riscurile crescânde ale menținerii acestora. Susținătorii conservării acestora menționează riscul și costul unei intervenții chirurgicale inutile. Vorbind despre ce este un molar de minte, mulți medici constată nu numai inutilitatea lor, ci și un anumit pericol, deoarece devin adesea cauzele bolilor dentare și ortodontice. Pentru o mai bună înțelegere, trebuie evidențiate principalele lor caracteristici, care vor fi utile tuturor: nu au precursori sub formă de molari de lapte; cresc adesea anormal, strâmb și inegal în raport cu restul molarilor; au o structură curbată a rădăcinii, care este adesea împletită; în timpul creșterii, se înregistrează o durere ascuțită sau plictisitoare în maxilar.

Care sunt simptomele afecțiunilor molarilor de minte?

Este interesant de observat că în 25% din cazuri nu erup, ci rămân pentru totdeauna în țesutul osos. Aspectul parțial al ultimilor molari este, de asemenea, normal, deoarece totul se întâmplă individual, în funcție de predispoziția genetică a corpului unei anumite persoane. Din păcate, cel mai adesea, atunci când este erupt, o persoană simte disconfort, durere și chiar umflături, ceea ce necesită o vizită imediată la dentist. Durerea și respirația urât mirositoare nu sunt singurele probleme cu care se poate confrunta o persoană în timpul unui astfel de proces. Dintre principalele patologii suferite în timpul eruperii molarilor de minte, se remarcă următoarele: inflamația nervului trigemen; pericoronită (inflamație a țesutului gingival) și distopie (malocluzie); formarea unui buzunar în care rămân particulele alimentare, ducând la apariția cariilor; sinuzită datorată pătrunderii infecției în sinusurile maxilare. Dacă crește un dinte de înțelepciune, simptomele includ nu numai durere, ci și umflături severe, congestie nazală, frisoane, sângerări ale gingiilor și febră și ar trebui să consulți imediat un stomatolog. Pentru ameliorarea inflamației, se folosesc adesea unguente și geluri, precum și medicamente antiseptice, iar după eliminarea inflamației recomandabil este să soliciți extracţie măsea de minte.

Extracție măsea de minte sau tratament?

Nu trebuie să iei o decizie pripită de îndepărtare imediat, deoarece ar trebui să afli cât de corect crește și dacă există presiune asupra molarilor adiacenți. Într-adevăr, cel mai adesea, atunci când molarii de minte cresc, este posibil să se facă fără o intervenție chirurgicală, folosind doar tratament simptomatic sub formă de antiseptice și analgezice. Cu toate acestea, în orice caz, trebuie să iei o decizie pe baza recomandărilor medicului dentist curant, deoarece totul depinde de modul în care crește măseaua de minte. De asemenea, trebuie menționate contraindicațiile pentru îndepărtare: sarcina timpurie și târzie; perioada de exacerbare a bolilor cardiovasculare; o slăbire puternică a imunității din cauza bolilor cronice; prezența unei infecții virale în faza acută.

Pe baza celor de mai sus, se poate concluziona că, atunci când molarii de minte cresc, procesul trebuie monitorizat constant. În acest caz, ar trebui să mergi la medicul stomatolog de cel puțin 2 ori pe an. Acest lucru îți permite nu numai să monitorizezi procesul de dezvoltare al molarului de minte, ci și în caz de deviere, să iei rapid o decizie cu privire la îndepărtarea lor. Dacă un molar de minte crește, gingia doare și se umflă, și din acest motiv ar trebui să te programezi la medicul stomatolog cât mai curând posibil, pentru a diagnostica și a lua o decizie cu privire la molar. Extracția unei măsele de minte este o operațiune destul de serioasă, deci trebuie să alegi cu atenție un specialist care să abordeze în mod responsabil această lucrare.