October 16, 2024

Luăm sau nu copiii la o înmormântare?

Decesul unei persoane apropiate nu este niciodată un moment ușor, peste care să treci cu ușurință. De aceea, te gândești că dacă ție, ca adult, îți este foarte greu, și este chiar un eveniment destul de traumatizant, să eviți ca aceste neplăceri să fie simțite de cei mai mici membri ai familiei. Nu puțini sunt cei care susțin că locul copiilor nu trebuie să fie la un priveghi sau înmormântare, dar există și tabăra celor care sunt de părere că micuții trebuie să fie prezenți la acest ceremonial. Până la urmă, cum se procedează?

Ce cred experții

Ca părinte, încerci din răsputeri să îl protejezi pe cel mic de cât mai multe evenimente neplăcute, iar decesul unei persoane dragi se află printre acestea. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că nu este chiar corectă această abordare. În opinia lor, cu cât vorbești mai devreme cu micuțul tău despre moarte și îi explici, pe înțelesul lui, ce înseamnă acest lucru, care sunt obiceiurile care însoțesc acest eveniment, cei mici o vor accepta ca fiind ceva firesc. Și, din fericire, susțin experții, în prezent lucrurile sunt mult mai simple, deoarece o firmă de servicii funerare se poate ocupa de tot ce ține de birocrație și alte detalii, astfel încât copilul să nu fie traumatizat atunci când participă la un astfel de eveniment.

Învață să își exprime emoțiile

Această decizie a părinților, ca micuții să fie prezenți la un astfel de ceremonial, i-ar ajuta să își exprime mai bine emoțiile, să înțeleagă că acea persoană (una dragă și pentru ei) nu va mai fi prezentă în viața lor, să empatizeze cu cei care suferă. Există unele firme de servicii funerare Bucuresti care au în echipa lor un psiholog care te poate ajuta atât pe tine, cât și pe copil, să treceți cu bine peste acest moment trist din viața voastră.

Decizia vă aparține

Cu toate acestea, nimeni nu vă poate impune cum să procedați în acest caz. Decizia vă aparține, prin urmare analizați bine situația și procedați în consecință. Dacă nu doriți ca micuțul să fie prezent, nicio problemă, doar că trebuie să aveți grijă cum îi explicați ulterior faptul că bunicul/bunica de exemplu, nu va mai fi alături de el.