In ultimii ani s-a vorbit din ce in ce mai mult despre importanta educatiei financiare si despre cele mai bune canale de transmitere a initiativelor care vizeaza educarea oamenilor, dar, din pacate, inca se face putin in acest sens. Mai multe studii au aratat ca Romania este in urma multor tari dezvoltate cand vine vorba de educatie financiara.
In cazul unei educatii financiare absente sau insuficiente, riscurile si costurile pot fi foarte mari pentru individ, pentru familia lui si pentru intregul sistem. Asta inseamna ca fiecare dintre noi trebuie sa se ocupe si sa nu astepte ca statul sa ne educe. Ne angajam sa invatam o noua limba, sa folosim o noua aplicatie sau un nou software, sa gatim un preparat nou, dar nu ne angajam suficient cand vine vorba de obtinerea unei educatii financiare adecvate, subestimandu-i importanta. Putem obtine ajutor si de la CSALB. Aceasta este o entitate infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza gratuit si in mai putin de trei luni negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri pentru contractele aflate in derulare. Consumatorii din orice judet al tarii pot trimite cereri catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), completand un formular online direct pe site-ul csalb.ro. Daca banca accepta intrarea in procedura de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaboreaza cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialisti in Drept, cu expertiza in domeniul financiar-bancar. Totul se rezolva amiabil, iar intelegerea partilor are puterea unei hotarari in instanta.
Ce inseamna educatia financiara
Doar dati o cautare pe Google si realizati ca exista mai multe definitii ale termenului educatie financiara. Educatia financiara este cunoasterea si intelegerea conceptelor si riscurilor financiare combinate cu abilitatile, motivatia si increderea in sine. Trebuie sa avem cunostintele si intelegerea pentru a lua decizii eficiente intr-o serie de contexte financiare, pentru a imbunatati bunastarea financiara a indivizilor si a societatii si pentru a permite participarea la viata economica.
Cum poate educatia financiara sa reduca riscurile si costurile
Atunci cand educatia financiara lipseste intr-o tara sau nu este suficienta, riscurile si costurile sunt foarte mari atat pentru individ, cat si pentru intregul sistem. Pornind de la un singur individ, absenta sau insuficienta educatiei financiare duce la alegeri gresite care pot fi riscante si costisitoare in acelasi timp. Aceste alegeri vor afecta nu numai situatia economica, financiara si patrimoniala a individului, ci si pe cea a propriei familii.
Un exemplu poate fi acea persoana care merge sa-si investeasca economiile de o viata in instrumente financiare foarte riscante, fara sa cunoasca riscul pe care si-l asuma si pierde toti banii. Indiferent daca aceasta persoana a investit cu cap sau a fost prost sfatuita de banca sa, rezultatul final nu se schimba. In schimb, daca ar fi avut o educatie financiara adecvata, acest lucru nu s-ar fi intamplat niciodata. Gasiti mai multe aici despre educatia financiara. Daca procentul de oameni care nu au cunostinte financiare adecvate este foarte mare, intregul sistem este in pericol, iar costurile pot deveni nesustenabile.
Exista mai multe canale pentru a transmite initiative de educatie financiara. Unele canale sunt mai eficiente, altele mai putin. Totusi, ceea ce pare a fi cel mai eficient este trainingul scolar pentru ca ne permite sa ajungem la o gama larga de populatie, cu referire la toate clasele sociale, si faciliteaza procesul de apropiere a consumatorilor de maine de problemele financiare.
More Stories
Nicolae Ciucă despre Marcel ”Nepotinciosul”
Curatare profesionala a tapiteriei in Oradea
Mutare Strategică la PNL Vâlcea: Ligia Deca, Ministrul Educației, candidează de pe locul 1 la Senat