June 23, 2024
insecticide coragen

Cum se prepara si se foloseste insecticidul Coragen

Coragen este un insecticid cu actiune sistemica locala si translaminara care activeaza receptorii rianodinei, stimuland eliberarea de ioni de Ca++ din depozitele interne ale muschilor netezi si striati ai insectelor, lucru care determina paralizia muschilor si controlul defectuos al miscarilor, letargie generala si la final decesul daunatorului.

Coragen are efct puternic asupra speciilor de insecte prin contact si prin digestie pentru utilizarea unor doze reduse la hectar. Coragen actioneaza rapid asupra oualor, larvelor si asupra adultilor. Daunatorii nu se hranesc dupa ingestia de Coragen.  Acest produs face parte din categoria numita cele mai bune insecticide datorita eficientei sale.

Inhibarea sistemului de hranire survine imediat, la cateva minute dupa ingerare. Daunatorii afectati de produs ajung imobili si dezorientati ceea ce determina caderea lor de pe frunze, lucru caracteristic pentru o protectie excelenta a culturii.

Activitatea ovi larvicida este determinata de absorbtia coragenului rpin corion si ulterior pe cale orala. Larva nenonata ingereaza cirionul in momentul ecloziunii. In acest stadiu, larva poate ingera o doza suficient de mare de produs astfel incat sa inceteze rapid hranirea si sa moara inainte de a ecloza. Moartea larvelor survine intr-un interval de timp de 24 60 de ore dupa procesul initial de ingerare sau de absorbtie. Larvele care sunt afectate regurgiteaza si pot sa ramana lipite de frunze pentru una sau mai multe zile fara sa genereze pagube. Cu insecticid Coragen, culturile tale sunt foarte bine protejate de tot ce inseamna daunatori.

Cum se utilizeaza Coragen

Coragen se utilizeaza in functie de tipul de planta pe care se aplica:

  • Cartof – pentru cartof se aplica in perioada de avertizare si in momentul in care ouale eclozeaza, de la inceputul acoperirii terenului cu frunzele plantelor
  • Mar – se aplica la avertizare, in stadiul de inflorire si pana la inceputul coacerii
  • Par – se aplica la avertizare, la inceputul coacerii si din stadiul infloririi
  • Cais – pentru cais, nectarin si piersic se va aplica de la stadiul de inflorire pana la inceputul coacerii
  • Tomate – se va aplica din momentul aparitiei primelor oua si inainte de eclozare
  • Vita de vie – in functie de nivelul de atac se aplica de la avertizare si pana la formarea ciorchinilor sau pana la maturitatea boabelor
  • Vinete – se aplica din momentul aparitiei primelor oua si inainte de eclozare
  • Telina – se aplica din momentul in care apar primele frunze si pana in momentul recoltarii
  • Varza, broccoli si conopida – se aplica din momentul in care apar primele frunze si pana in momentul recoltarii, din momentul in care apar primele oua si inainte de eclozare
  • Porumb si porumb dulce – se aplica din stadiul de 4 frunze si pana in momentul recoltarii

Insecticidul coragen este rezistent la spalare – ploaia care cade la 2 ore dupa tratament nu va dimunua deloc eficienta produsului. Coragen este recomandat pentru a fi folosit in programele de combatere integrata si in cele de combatere a rezistentei daunatorilor. Este compatibil cu cele mai multe produse pentru protejarea plantelor si au un profil toicologic si ecotoxicologi favorabil pentru mediu si om.