Cheresteaua a jucat un rol cheie in industria constructiilor de multi ani. Si desi a fost intotdeauna un material popular, procesul despre cum si de unde vine este adesea trecut cu vederea. In acest ghid, va vom trece prin calatoria lemnului – cum porneste din padure si ajunge la comerciant, unde este gata pentru un nou proiect.
Taierea lemnului
Prima etapa de pregatire a lemnului pentru uz comercial se numeste „taiere” – procesul de doborare a arborilor individuali. In acest caz, persoana care taie copacul este numita taietor – in timp ce masina de recoltat este denumita doborator. Acest pas este valabil pentru toate tipurile de cherestea, inclusiv pentru scandura brad.
Un muncitor silvic va stabili cand si ce copaci ar trebui taiati, in functie de momentul in care ajung la stadiile de maturitate. Copacii pot avea varsta de la 40 la 150 de ani inainte sa inceteze sa creasca viguros si sa fie gata sa fie taiati. Diferentele de varsta la taiere pot depinde de speciile de arbori. De exemplu, coniferele cresc intr-un ritm mult mai rapid decat speciile cu frunze late. Factorii de mediu, cum ar fi nutrientii din sol, pot afecta, de asemenea, cresterea acestora.
Taierea se efectueaza in mod normal iarna, deoarece copacii au, de obicei, un continut de umiditate mai mic in ei, comparativ cu lunile de vara, unde pot avea un continut de apa mai mare de cincizeci la suta.
In cele din urma, copacii taiati ar trebui inlocuiti cu puieti, astfel incat padurea sa aiba sansa de a creste din nou, oferind o resursa durabila pentru generatiile viitoare.
Depozitare si transport
In continuare, bustenii sunt depozitati intr-o poiana sau in padure pana cand sunt necesari la gater. Acest lucru permite, de asemenea, o parte din continutul de apa „liber” sa se evapore, reducand greutatea copacului/bustenului, ceea ce va duce la scaderea costurilor de transport si manipulare.
De obicei, copacii sunt taiati in lungimi mai mici la fata locului si apoi ridicati de un camion pentru lemne, care transporta lemnul la un loc de prelucrare, cum ar fi o fabrica de cherestea, o fabrica de hartie, paleti, garduri sau la un producator de materiale pentru constructii. Odata ajunsi intr-un depozit lemn, bustenii trec in urmatoarea etapa de prelucrare.
Prelucrare
La locul ales, bustenii sunt decojiti si taiati la lungimea necesara. Apoi sunt taiati in scanduri, folosind echipamente precum ferastraie circulare si ferastraie cu banda. Aceasta se numeste „conversie”. Prima etapa a conversiei este un proces numit „defalcare” – ceea ce inseamna taierea bruta. A doua etapa se refera la taiere si finisare mai precisa, cum ar fi rindeluirea si prelucrarea ulterioara.
Capetele fiecarui bustean sunt taiate pentru a se asigura ca sunt drepte. Se folosesc apoi ferastraie circulare mari pentru a prelucra in continuare placile, indepartand marginile curbate. Fiecare bucata de lemn prelucrata arata acum ca o scandura.
Uscare
Uscarea lemnului natural este procesul de indepartare a excesului de apa/umiditate. Cand un copac este doborat, acesta contine inca o proportie mare de apa/umiditate – de obicei intre patruzeci si cincizeci la suta din continutul de apa.
In timpul procesului de uscare si aclimatizare, un copac isi pierde apa libera si o proportie mare din apa celulara si, ca urmare, este mai putin probabil sa se deformeze. Lemnul care nu a fost aclimatizat si care are inca un continut ridicat de apa se numeste „lemn verde” si poate fi mai dificil de prelucrat, deoarece are tendinta de a-si schimba forma.
More Stories
Nicolae Ciucă despre Marcel ”Nepotinciosul”
Curatare profesionala a tapiteriei in Oradea
Mutare Strategică la PNL Vâlcea: Ligia Deca, Ministrul Educației, candidează de pe locul 1 la Senat