Numarul persoanelor care sunt afectate de cancerul pulmonar creste de la un an la altul. Una dintre formele de cancer care afecteaza persoanele este cancerul pulmonar. In acest articol, impreuna cu Bogdan Ivanescu de la doctormit.ro vom discuta mai multe despre cancerul pulmonar.
In primul rand, cancerul pulmonar se manifesta prin cresterea celulelor anormale la nivelul plamanilor, celule care nu pot indeplini functia celulelor pulmonare normale. Pe masura ce aceste celule anormale se maresc, ele pot interfera cu functionarea normala a plamanilor si se pot extinde si in alte zone ale corpului precum ganglioni limfatici, oase, ficat dar si alte organe din corp.
Simptomele cancerului pulmonar cuprind tuse persistenta cu agravare, tuse cu sange, durere toracica care se agraveaza atunci cand incercam sa respiram adanc, sa radem sau sa tusim, raguseala, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, slabiciune si oboseala, pierderea poftei de mancare si pierderea in greutate.
Unele persoane pot manifesta infectii respiratorii recurente, cum ar fi pneumoniile sau bronsitele. Pe masura ce cancerul avanseaza, simptomele se vor modifica in functie de regiunea din corp in care se va forma noua tumora.
Deoarece este posibil ca tumorile din regiunea superioara a plamanilor sa afecteze si nervii faciali, pot sa apara dureri de umar. Tumorile pot sa puna presiune pe vena care transporta sange intre cap, brate si inima, ceea ce poate cauza edemul fetei, al gatului, pieptului si bratelor.
Factorii de risc care pot fi asociati cu dezvoltarea bolii se refera la fumat, expunere la azbest, expunere la alte elemente chimice, istoric familial de cancer pulmonar, istoric personal de boli pulmonare, varsta.
Deoarece exista doua tipuri diferite de cancere pulmonare, alegerea tipului de tratament depinde de tipul acestuia, de starea generala de sanatate, rezultatele analizelor si alegerile fiecaruia. Cand ne referim la metoda de tratament pentru cancerul pulmonar aceasta presupune interventia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia, terapia tintita si imunoterapia.
Sansele de supravietuire depind de tipul cancerului, momentul diagnosticarii, alegerea tratamentului, starea generala de sanatate a pacientului si de reactia organismului la boala si la tratament, care este diferita de la un pacient la altul.
Din pacate, nu exista nicio modalitate sigura prin care putem preveni cancerul pulmonar, dar il putem reduce daca vom respecta cateva reguli de baza: renuntarea la fumat si expunerea la fumul de tigara, limitarea expunerii la agentii cancerigeni prin purtarea mastilor de protectie si a echipamentului recomandat acolo unde este cazul, adoptarea unei alimentatii sanatoase cu o varietate de fructe si legume si efectuarea exercitiile fizice. Persoanele care sunt cat mai active si care evita sedentarismul si statul prelungit pe scaun reduc sansele aparitiei cancerului.
Mai multe informatii despre cancerul pulmonar puteti descoperi in urmatorul videoclip DoctorMIT:
More Stories
Culoare, textura si material: cum sa iti personalizezi pavajul exterior
Sfaturi Valoroase pentru Alegerea unei Formații de Nuntă în București
Idei de nail art pentru unghiile scurte și îngrijite