April 23, 2024

Ce fel de rulment să-mi cumpăr?

Confecționarea rulmenților este o ocupație veche. Sunt fabricați într-o mulțime de țări, într-o mulțime de fabrici și desigur, și calitativ există diferențe mari între ei. Există însă o diferență chiar atât de mare între mărci, sau cumpărăm de cele mai multe ori doar numele mărcii, cum ar fi FAG, sau rulmenții SKF, sau Koyo?

Răspunsul, desigur, este că nu cumpărăm doar numele. În primul rând, pentru a examina acest lucru, trebuie eliminate două concepții greșite. Prima este referitoare la una dintre capacitățile speciale ale rulmenților, și anume acelora care fac parte din grupa C3 (după standardul de joc radial). Mulți dintre aceștia sunt considerați mai durabili, mai puternici decât rulmenții normali, dar din păcate această concepție este greșită. Nu există nicio diferență în ceea ce privește materialul, funcționalitate sau calitatea dintre rulmenții care fac parte și cei care nu fac parte din grupa C3. Cea mai mare diferență este că există o distanță minimă pentru rulmenții C3. Acest lucru este necesar în locurile în care există un risc ridicat de supraîncălzire, iar rulmenții normali ar eșua în scurt timp. Acest mic decalaj provoacă, de asemenea, „scârțâitul” care poate fi observat la rulmenții C3.

Cealaltă concepție greșită este că în aplicațiile grele, unde rulmentul nu suportă sarcini doar datorită mișcării de rotație (sau eventual un impact), aceștia se deteriorându-se rapid, se recomandă folosirea rulmenților de calitate mai înaltă, având astfel o durată de viață mai mare. Din păcate, acest lucru este incorect, deoarece chiar și rulmenții de înaltă calitate sunt proiectați în principal pentru mișcarea specificată, iar aplicațiile grele vor strica chiar și rulmenții de calitate mai bună, astfel încât diferența duratei de viață este minimă, însă poate exista o diferență de până la șase – șapte ori la preț.

Și totuși, de unde vine o astfel de diferență de preț între mărcile de rulmenți de cea mai bună calitate menționate mai sus și rulmenții de producție chinezească, cum ar fi CMB sau KG, sau marca rusească GPZ? Diferența vine, în cea mai mare parte, din durata de viață care rezultă dintr-o utilizare corectă și din viteza la care pot rezista pe termen lung.

Pentru locurile greu accesibile, cu viteze mai mari este recomandat să folosiți rulmenți de cea mai bună calitate, dar și pentru aplicații cu viteze mai mici, ar trebui folosiți rulmenți cel puțin de calitate medie, ca cei de producție cehă (ZKL, eventual slovacă ZVL) sau poloneză (FLT). Însă pentru aplicațiile care funcționează cu viteze mari, merită mereu investit într-un rulment scump dar cu o durată de viață mai lungă și de calitate superioară, astfel încât să evitați deteriorarea rapidă și înlocuirea frecventă.

Există totuși cazuri, în care merită să analizați atent situația. De exemplu, în cazul unui utilaj agricol, la aplicații ușor accesibile, dar de mare viteză, unde murdăria este inevitabilă, este necesar să se ia în considerare (sau doar să se testeze) care rulment are o durată de viață mai lungă, în raport cu prețul său. La urma urmei, deși există o diferență între capacele de praf, este posibil să nu fie atât de mare pe cât te-ai aștepta, deci o soluție mai ieftină poate fi potrivită pentru un loc atât de murdar și, deși rulmentul se va deteriora mai rapid, îl putem înlocui cu ușurință. Este adevărat că, în cazul demontării și asamblării mai complicate, ar fi mai bine să folosiți un rulment de calitate mai bună, astfel încât nu veți avea pierderi atât de frecvent ca în cazul folosirii unei versiuni mai ieftine.

După toate acestea, merită să vă gândiți cu atenție la ce fel de rulment aveți nevoie. Este important să țineți cont de timpul consumat și de pierderile cauzate de întreruperile datorate îndepărtării și instalării rulmentului, precum și de viteza folosită în aplicație. Și poate cel mai important este că, atunci când nu știți exact de ce anume aveți nevoie, vă puteți adresa și puteți cere sfatul profesioniștilor care lucrează în magazinele de rulmenți, pentru a vă ajuta să luați cea mai bună decizie.