June 23, 2024
clorura de calciu

Ce este clorura de calciu si la ce se foloseste?

Sunt foarte multe persoane care se intreaba ce este clorura de calciu si de aceea este important sa stabilim de la inceput aceste detalii. Clorura de calciu este o sare anorganica, compusa din calciu, metale alcalino pamantoase, halogen si clor. In acest compus exista mai multe interactiuni electrostatice care pot defini aspectul exterior al cristalelor si restul proprietatilor fizice. De asemenea, clorura de calciu este mereu insotita de molecule de apa, formand hidrati de formule generale. Sarea nu contine apa si este anhidra.

la ce se foloseste clorura de calciu

clorura de calciu este un produs foarte eficient pentru topirea ghetii, a zapezii si este utilizata si pentru a controla praful existent pe suprafetele de beton, pe asfalt sau pe pavaje. De obicei, in momentul in care clorura de calciu se gaseste in natura, aceasta este sub forma lichida. Exact cum o sticla de antigel masina are rolul de a mentine temperatura corecta a motorului, la fel si clorura de calciu topeste zapada si asigura drumuri mai curate. Toate aceste saramuri naturale sunt frecvent materie prima pentru procesele care produc clorura de calciu ca produs secundar pe masura ce toate celelalte minerale sunt indepartate si procesate pentru alte utilizari.

Clorura de calciu formula

Formula chimica a clorurii de calciu este CaCl2: XH2O fiind o sare de clor si calciu care se comercializeaza in mai multe forme.

Sarea aceasta se dizolva atunci cand intra in contact cu umidiatea din atmosfera, indiferent de temperatura si este de culoare alba, nu este inflamabila si nu are miros. Pentru ca este iritanta este nevoie de multa apa pentru spalare.

Tipuri de clorura de calciu

Datorita naturii sale higroscopice, sarea trebuie sa stea in recipiente sigilate. Clorura de calciu tehnica este recomandata pentru utilizare in procesul de deszapezire si poate fi cumparata pe piata romaneasca sub mai multe forme:

  • Clorura granule cu puritate de 94% sau 97% in saci ermetici de 25 kg sau in saci mai mari, de 1000 kg. Acest tip este cel pe care il comercializeaza cele mai multe forme.
  • Clorura de calciu sub forma de fulgi, cu puritate de pana la 85%
  • Clorura de calciu sub forma de solutie cu concentratie de 30%

Atat granulele cat si fulgii sunt recomandati pentru a fi utilizati ca atare sau in amestec cu clorura de sodiu in conditii de iarna, la topirea zapezii sau a ghetii. Solutia lichida de clorura de calciu de 30% se poate obtine prin dizolvarea granulelor in apa, datorita higroscopicitatii ridicate, cu ajutorul unei instalatii profesionale pentru dizolvare care poate fi cumparata de la firme specializate. De asemenea, poate fi improvizat un bazin pentru dizolvarea sarii, aceasta dizolvare realizandu-se cu aer sub presiune. Solutia lichida de clorura de calciu este un agent foarte eficient de umectare a sarii traditionale si totodata este recomandata utilizarea clorurii lichide pentru prevenirea inghetului cand se anunta conditii severe cu ninsori si lapovita. Este recomandat sa se tina cont de toate specificatiile in momentul in care se alege sarea pentru deszapezire.