June 22, 2024
radiografie dentara

Cat de sigura este o radiografie dentara?

Siguranta radiografiilor dentare a fost mult dezbatuta. Nu este neobisnuit ca pacientii sa incerce sa evite radiografiile dentare din cauza fricii de a fi expusi la radiatii. Daca te numeri printre acesti pacienti, acest articol este pentru tine!

Radiografiile dentare sunt frecvent utilizate de stomatologi pentru a ajuta la evaluarea starii sanatatii orale a pacientului. Ele sunt esentiale pentru a determina daca exista probleme la nivelul gingiilor si dintilor. Majoritatea pacientilor  vor face anual radiografii dentare pentru a verifica daca au aparut sau nu probleme. Cu toate acestea, daca suferi de boli ale gingiilor, infectii bucale sau alte probleme recurente, s-ar putea sa ti se solicite sa faci radiografii mai des.

Cat de sigure sunt radiografiile dentare?

Radiografiile dentare sunt considerate extrem de sigure. Principala preocupare din spatele sigurantei radiografiilor dentare este expunerea la radiatii. Suntem bucurosi sa te informam ca, atunci cand sunt efectuate corespunzator, aceste proceduri emit niveluri foarte usoare de radiatii. Au existat multe imbunatatiri aduse echipamentelor dentare cu raze X de-a lungul anilor care au imbunatatit substantial nivelul de siguranta al procedurii.

La radiologie dentara Sfantu Gheorghe sunt utilizate cele mai noi aparate si tehnici moderne pentru a evita orice neplacere cauzata de radiografii si pentru a diminua la maximum riscul de expunere la radiatii. Astfel, fiecare pacient va fi in siguranta in timpul radiografiilor si nu numai, pentru ca fiecare medic specialist din echipa stie exact ce are de facut si dispune de cele mai noi echipamente.

Masuri de siguranta in timpul radiografiilor dentare

Pe langa imbunatatirile tehnologice aduse aparatelor, exista si diversi pasi pe care stomatologii ii pot face pentru a te proteja in timpul procedurii.

Aici, la clinica dentara din Sfantu Gheorghe Dental Fusion, incercam sa minimizam numarul de imagini pe care le facem pentru fiecare pacient. Am reusit sa obtinem acest lucru, fiind proactivi in abordarea nevoilor de sanatate orala ale pacientilor nostri. Ne straduim sa facem o singura imagine cu raze X dentare, mai degraba decat mai multe, atunci cand se poate sa facem acest lucru. Astfel se vor reduce semnificativ sansele de expunere.

Un alt pas este utilizarea celui mai scazut nivel de radiatie pe echipament atunci cand este posibil. Acesta este un pas care este deosebit de important pentru copii. Copiii necesita proceduri de radiografie dentara efectuate mai des datorita faptului ca dintii de adulti le cresc si gura lor se schimba constant.

Nu in ultimul rand, medicul dentist ar trebui sa foloseasca intotdeauna un sort cu plumb pentru a  proteja alte parti ale corpului in timpul radiografiilor dentare. Sorturile din plumb blocheaza radiatia inainte ca aceasta sa poata patrunde in alte parti ale corpului. Aceasta inseamna ca organele tale interne vor evita expunerea fara a impiedica rezultatele procedurii cu raze X.

Toate aceste masuri de siguranta vor ajuta la minimizarea nivelurilor deja usoare de radiatie ale radiografiilor dentare. Este important sa stii totul despre sanatatea ta atunci cand vine vorba de orice procedura medicala la care te supui. Daca ai intrebari suplimentare despre radiografiile cu raze X dentare, este important sa nu eziti sa intrebi echipa la care apelezi, in timpul consultatiilor. Medicii sunt acolo pentru a raspunde la toate intrebarile si pentru a oferi lamuriri. De asemenea, tine cont de informatiile de mai sus in momentul in care mergi la radiografii dentare pentru a te asigura ca procedurile sunt efectuate corect.