December 1, 2023
avantaje panouri fotovoltaice

Avantajul panourilor solare fotovoltaice

Inainte de a discuta despre avantajele energiei fotovoltaice, sa facem un pas inapoi si sa vedem ce este si cum functioneaza un sistem fotovoltaic. Un sistem fotovoltaic este un sistem care utilizeaza lumina solara pentru a produce energie electrica curata, regenerabila si pentru a reduce emisiile poluante.  Acest sistem este format din doua elemente de baza. Module fotovoltaice. sunt alcatuite din celule construite din placi de siliciu: atunci cand particulele de lumina (fotoni) lovesc suprafata unei celule, energia lor este transferata in electroni. Odata incarcati electric, electronii curg in circuit, producand un curent electric. Abia in acest moment intra in joc invertorul, care este dispozitivul electronic care transforma curentul continuu generat de panouri in curent alternativ. Cantitatea de energie produsa intr-o unitate de timp, cunoscuta sub numele de “wati de varf”, este direct proportionala cu numarul de celule.

Citind avantajele de mai jos, va fi usor de determina care sunt cele mai importante avantaje oferite de panouri solare fotovoltaice.

Avantaje ale unui sistem fotovoltaic

In ceea ce priveste avantajele si dezavantajele energiei fotovoltaice, balanta inclina, fara indoiala, in favoarea celor dintai. Iata o lista a argumentelor “pro” pentru aceasta solutie ecologica si viabila din punct de vedere financiar. Cu un sistem de panouri solare fiecare utilizator se poate bucura de toate avantajele din lista de mai jos, astfel incat sa obtina economii si sa nu mai depinda de reteaua de electricitate clasica. In plus, sunt si utilizatori care reusesc sa furnizeze curent retelei, lucru de altfel foarte important pentru ca genereaza venituri.

  1. Economii la facturile de energie electrica

Alegerea unui sistem fotovoltaic inseamna reducerea drastica a facturilor de energie electrica. Dupa cum s-a mentionat mai sus, panourile valorifica energia razelor solare si o transforma in energie electrica curata si gratuita. Daca folositi un sistem fotovoltaic, puteti sa va folositi aparatele electrocasnice fara sa platiti factura de electricitate. Energia autoprodusa este consumata instantaneu.

  1. Costuri reduse de intretinere

Un sistem fotovoltaic nu necesita o intretinere frecventa. Sarcina proprietarului este de a mentine panourile curate pentru a maximiza productia de energie electrica.

  1. Uzura redusa

Fiind un sistem fara parti mobile, energia fotovoltaica este greu supusa uzurii. Utilizatorii trebuie sa se preocupe doar de curatarea si inlocuirea invertorului. Acest dispozitiv, care este necesar pentru a transforma energia solara in electricitate, ar trebui inlocuit dupa aproximativ zece ani. In rest, trebuie sa se acorde atentie doar cablurilor, a caror functionare corecta este esentiala pentru ca sistemul sa functioneze la capacitate maxima. In ambele cazuri, insa, costul este foarte scazut.

  1. Independenta energetica

Bazarea pe energia solara inseamna, de asemenea, reducerea importului de materii prime pentru energie. A te emancipa inseamna a cheltui mai putin si mai bine. In plus, independenta energetica fata de furnizorii traditionali de energie nu mai este un vis fara speranta atunci cand se utilizeaza un sistem de stocare in baterii. In timpul zilei, bateriile stocheaza energia produsa de sistemul fotovoltaic si o pun la dispozitie seara sau la nevoie.

  1. Cresterea valorii proprietatii

O proprietate independenta din punct de vedere energetic este o proprietate care are, fara indoiala, un pret comercial mai mare. Din acest motiv, instalarea unui sistem fotovoltaic are si acest lucru printre avantajele economice indirecte care trebuie luate in considerare. Prin urmare, atunci cand decide sa scoata casa pe piata, vanzatorul poate cere un pret mai mare.

  1. Clasa energetica crescuta

Pe langa cresterea valorii comerciale, o casa cu un sistem fotovoltaic are si o crestere a eficientei energetice. Acest avantaj este maximizat in special daca incalzirea si apa calda sunt produse cu energie electrica, adica cu o pompa de caldura.