Scrisoare către Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor Români


Consultare națională: Interesele exportatorilor și importatorilor români în negocierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP)

Stimate Domnule Ionescu,

În calitate de europarlamentar român membru al Comisiei de Comerț Internațional a Parlamentului European, urmăresc cu atenție toate marile negocieri comerciale ale Uniunii Europene. Evident că dintre acestea, „negocierea secolului”,  a unui acord de liber schimb între UE și Statele Unite ale Americii (TTIP), care ar putea aduce laolaltă aproape jumătate din PIB-ul planetei, dincolo de alte mize strategice de cea mai mare importanță, este o prioritate majoră a mandatului meu.

Având o cunoaștere intimă a Comisiei Europene și a mediului politic european, dorința mea este să dau o voce intereselor economice și sociale românești în miezul acestei negocieri. Pentru a face acest lucru în mod sistematic și eficient, am lansat o campanie națională de consultare a industriei și societății civile românești. În cadrul acesteia, voi consulta direct peste 900 de firme mari și medii românești, respectiv reprezentanți ai patronatelor, sindicatelor și societății civile. În plus, la începutul lunii iunie, pe site-ul revistei Capital, partenerul media al acestei campanii, vom lansa un formular pentru colectarea de informații de la IMM-uri. Consultarea se va materializa în documente sectoriale și un document național reprezentând pozițiile și interesele exprimate în timpul campaniei. Documentele vor fi prezentate doamnei Cecilia Malmström, Comisarul European pentru Comerț, Negociatorului Șef European și chiar negociatorilor americani, urmând ca eu să insist pentru preluarea in acordul final a unui număr cât mai mare din prioritățile României.

Scrisoarea de față este una dintre primele trimise în această campanie, în speranța că experiența acumulată în peste 20 de ani de existență a ANEIR se va putea materializa într-o contribuție de substanță la acest proiect de importanță națională.

În mod concret, v-aș ruga ca, în strânsă consultare cu membrii ANEIR, să facem un inventar cât mai complet și riguros al dificultăților cu care se confruntă exportatorii și/sau importatorii români în relația cu Statele Unite. Mă refer atât la bariere tarifare cât și la toată gama de bariere netarifare :

 • standarde americane care fac exportul imposibil, greu sau foarte costisitor ;
 • proceduri de certificare, omologare, stabilire a conformității și inspecție pentru acces pe piața americană excesive prin cost, natură, amploare sau durată ;
 • obligația de a obține licențe costisitoare de import în SUA;
 • inspecții obligatorii în România practicate de agenții sau autorități americane ;
 • măsuri sanitare și fito-sanitare care îngreunează excesiv exporturile de produse agricole, alimentare sau băuturi ;
 • reguli, interdicții sau proceduri care limitează canalele de distribuție în SUA;
 • proceduri vamale lungi sau excesive birocratic, ducând, de exemplu, la blocarea frecventă a produselor în vamă sau generând sincope în raport cu clienții sau distribuitorii din SUA;
 • proceduri legate de etichetarea produselor ;
 • costuri financiare prohibitive, de pildă legate de asigurări ;
 • proceduri și reguli diferite de la un stat component al federației americane la altul ;
 • orice alte dificultăți, incidente tipice sau idei de fluidizare a fluxurilor comerciale izvorâte din practică.

În mod similar, pentru toate cazurile de mai sus, ar fi important de aflat opiniile importatorilor români despre măsura și felul în care procedurile europene pentru importuri din SUA pot fi îmbunătățite. Importurile fac parte din logica unei economii competitive și bine integrate în lanțurile mondiale de producție, iar TTIP poate duce la îmbunătățirea practicilor administrative de ambele părți ale Atlanticului.

De asemenea, ar fi foarte instructive opiniile membrilor ANEIR în legătură cu cazurile/ produsele/ serviciile pentru care ar fi nimerită recunoașterea reciprocă a standardelor europene și americane, acestea asigurând uneori același nivel de protecție cu mijloace și proceduri diferite, care supun companiile la două seturi de reglementări, cu costurile aferente.

Foarte interesant ar fi și să identificăm împreună eventuale companii românești care să fi participat, direct sau în consorțiu, ori ca sub-contractori, la licitații sau în contracte de achiziții publice organizate de guvernul federal sau guvernele statelor SUA, sau care au încercat dar nu au reușit din cauza sistemului preferențial ‘Buy America/n’.

Analiza companiilor românești în legătură cu piețe de produse sau servicii pe care acestea știu că ar fi mai competitive dacă barierele tarifare sau netarifare americane ar fi eliminate ne-ar da posibilitatea să insistăm în negocieri tocmai pentru eliminarea acelor bariere care ar aduce un beneficiu direct României. De asemenea, analiza membrilor ANEIR referitoare la eventuale riscuri decurgând din concurența sporită din SUA în cazul eliminării unor bariere tarifare și netarifare ne-ar permite să anticipăm mai bine efortul eventual de ajustare în economia românească în urma aplicării TTIP.

Pentru a avea mai multă forță în raport cu Comisia Europeană și pentru a facilita crearea de documente de sinteză sectoriale și a unui document național, ar fi util ca observațiile membrilor dumneavoastră să îmi parvină (și) în scris, la adresa: sorin.moisa-office@europarl.europa.eu.

Rămân însă deschis la a stabili întâlniri, la București sau Bruxelles, în orice format propus de dumneavoastră, pentru a discuta în detaliu sugestiile membrilor ANEIR. Pentru coordonarea agendei, colega mea de la cabinet Adriana Filip este disponibilă la adresa de email adriana.filip@europarl.europa.eu sau la numărul de telefon +32 228 37705.

La finalul consultării naționale, la București va avea loc, la 16 octombrie 2015, o conferință la nivel înalt dedicată TTIP, cu participarea, confirmată, a Comisarului European pentru Comerț, doamna Cecilia Malmström, a Ambasadorului Statelor Unite la Uniunea Europeană, E.S. domnul Anthony Luzzatto Gardner. Profit de această ocazie pentru a vă invita la conferință, alături de alți actori cheie din economia, politica, media și societatea civilă românească.

V-aș fi recunoscător dacă ați transmite scrisoarea de față membrilor ANEIR și oricăror altor operatori economici care credeți că ar putea participa la această consultare de interes public.

Vă mulțumesc anticipat pentru sprijinul acordat și vă rog să primiți pe această cale asigurarea deosebitei mele considerații.

 

Sorin MOISĂ

Membru al Parlamentului European

Vizioneaza scrisoarea originala transmisa domnului Ionescu,


Publicat de Sorin Moisă
Subiect: Romana, TTIP