Parlamentul European a aprobat raportul ce vizeaza acordarea unui pachet de asistenta financiara pentru Republica Moldova

Dincolo de dispute partizane, de puncte de vedere diferite atat la Bruxelles cat si la Chisinau, cum este firesc intr-o lume libera si plurala, ieri, Parlamentul European a aratat ca noi, Uniunea Europeana, noi, Occidentul, suntem alaturi de cetatenii Republicii Moldova la greu.

Dupa luni de zile de negocieri uneori dramatice, in care am cautat asiduu punctul de echilibru intre prioritatile, temerile si interesele principalelor grupuri politice din Parlamentul European, ieri acesta a aprobat ‘Raportul Moisa’, dand unda verde ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Ceea ce parea sau putea sa fie o majoritate impotriva a devenit o majoritate larga in favoare (575 de voturi au fost favorabile, 76 impotriva, 46 abtineri), prin structurarea unui pachet solid care in esenta inseamna bani contra reforme.

Cred cu tarie ca, daca sunt aplicate cu seriozitate, reformele cerute de Uniunea Europeana ca o conditie pentru acordarea sprijinului pot avea un rol decisiv in modernizarea Republicii Moldova, in plan economic, social, institutional, politic. Reformele acopera un spectru foarte larg, de la guvernanta de tip european in sistemul financiar-bancar, la achizitii publice transparente, la masuri structurale in domeniul energiei, si pana la lupta impotriva coruptiei, independenta justitiei, reforma administratiei, aplicarea Acordului de Asociere cu Uninea European. Nu in ultimul rand, votul a creat un mandat pentru Comisia Europeana si Serviciul European de Actiune Externa de a monitoriza cu cea mai mare atentie respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia in chestiunea reformei sistemului de vot in Republica Moldova.

Colegilor din Parlament cu care am lucrat la acest dosar, care spre surprinderea mea s-a apropiat de CETA ca intensitate politica (slava Domnului ca nu a durat decat cateva luni), le-am multumit deja in plen. Vreau sa multumesc public si echipei mele, in special @Gabrielei Alexandru, mana mea dreapta pe comert international, fara ale carei idei si efort intens nu am fi ajuns aici.

Mai multe detalii puteti gasi mai jos:

http://www.hotnews.ro/stiri-international-21854036-parlamentul-european-aprobat-acordarea-unui-pachet-asistenta-financiara-valoare-100-milioane-euro-pentru-republica-moldova.htm#.WVy1lrpUJwo.facebook


Publicat de Sorin Moisă
Subiect: Romana