Imi prezint demisia din pozitia de Raportor al Grupului S&D pentru acordul de liber schimb intre Uniunea Europeana si Canada

Confruntat cu atitudinea dezamagitoare, injusta si inexplicabila a Canadei in chestiunea vizelor pentru romani, la finalul a 24 de luni de dialog cu Comisia Europeana si Romania, m-am vazut nevoit sa imi prezint demisia din pozitia de Raportor al Grupului S&D pentru acordul de liber schimb intre Uniunea Europeana si Canada (CETA). Am lucrat mult atat la negocierea CETA, cand eram la Comisia Europeana, impreuna cu Dacian Ciolos, cat si pentru a adapta tratatul, dupa venirea la putere a Guvernului Trudeau in Canada, la realitatea politica a Europei, sporindu-i sansele de a fi aprobat in Parlamentul European si de catre statele membre UE.

Cand Summit-ul UE-Canada a anuntat incheierea negocierilor pentru CETA, pe 26 septembrie 2014, liderii europeni si canadieni au adoptat o declaratie legand fara echivoc adoptarea CETA de eliminarea vizelor pentru romani si bulgari: ‘ne angajam sa asiguram, cat de curand posibil, circulatie fara vize intre tarile noastre pentru toti cetatenii canadieni si ai UE, astfel incat, [printre alte motive de eliminare a vizelor], ei sa poata beneficia, cu totii, pe deplin, de oportunitatile economice care sunt create [prin CETA] intre Canada si Uniunea Europeana’.

Or, decizia de eliminare a vizelor, una fara niciun risc real pentru Canada, nu numai ca nu a fost luata, dar, fara a intra acum in detalii, saptamana trecuta situatia a involuat. In ciuda scrisorii pe care i-am trimis-o Premierului Trudeau apeland la creditul moral generat de cooperarea cu ministrii lui, scrisoare devenita destul de faimoasa in Canada, in ciuda intalnirii in aparenta foarte bune pe care am avut-o pe 21 martie la Ottawa cu Ministrul Imigratiei McCallum. Iar justificarile din spatele blocajului sunt inacceptabile. Si, din pacate, nici Comisia Europeana nu si-a jucat rolul cu capacitatea de anticipare, forta, dedicatia si intelepciunea politica cu care ar fi trebuit sa faca acest lucru.

In aceste conditii, m-am gasit in imposibilitatea morala si politica de a mai lupta pentru CETA. Fac acest lucru cu tristete, pentru ca CETA este si ’copilul’ meu, asa cum este si al actualului Prim Ministru al Romaniei, care in calitate de Comisar European pentru Agricultura a fost negociator-sef la nivel politic pentru partea de comert agricol. Nu pot insa accepta ca Romania sa fie eterna exceptie, intotdeauna sacrificata, de asta data chiar fara urma de motiv temeinic: romanii, cetateni UE, circula liber in Europa si in aproape toata lumea occidentala, si nu ma pot impaca cu ideea ca eliminarea vizelor pentru noi ar fi un pericol pentru Canada. Sau ca Romania trebuie sa fie inca multa vreme de acum inainte obiectul unor inspectii tot mai intruzive, cu grile de evaluare necunoscute sau care se schimba de la o intalnire la alta, ale unor birocrati canadieni, inclusiv in zone unde in mod sigur performam (frontiere, coruptie), fara ca aceste criterii sa aiba in mod rezonabil ceva de a face cu ideea de calatorie fara vize in Canada: pana la urma nu ne unim cu Canada, si daca ne-am uni, ar trebui sa ne inspectam reciproc.

Presa canadiana (CBC, echivalentul canadian al BBC-ului) a reflectat deja demisia mea ca fiind pierderea unui aliat cheie al Canadei (articolul de mai jos). In masura in care gasim o solutie pentru eliminarea rapida a vizelor, Canada isi va recupera aliatul si tot sprijinul pe care acesta poate sa il mobilizeze. Daca nu vom gasi aceasta solutie, pentru toate motivele de mai sus, va trebui sa aratam, impreuna cu colegii romani si de alte nationalitati din Parlamentul European, ca Romania este un partener loial, dar nu o entitate neglijabila. Prioritatile, sensibilitatile, demnitatea noastra sunt importante si trebuie si ele aparate.

http://www.cbc.ca/news/politics/eu-canada-visas-delay-1.3531849

 


Publicat de Sorin Moisă
Subiect: CETA