Comisia de Comert International a Parlamentului European a aprobat, cu o buna majoritate, Raportul legislativ pe care l-am sustinut, vizand acordarea unui ajutor macro-financiar de 100 de milioane de euro Republicii Moldova

Ma bucur sa anunt ca astazi, Comisia de Comert International a Parlamentului European a aprobat, cu o buna majoritate, Raportul legislativ pe care l-am sustinut, vizand acordarea unui ajutor macro-financiar de 100 de milioane de euro Republicii Moldova (60 de milioane imprumut, 40 de milioane grant). Banii vin la pachet cu un imprumut FMI, si ar trebui sa ajute Moldova sa isi pastreze echilibrul balantei externe in urmatorii ani, inclusiv posibilitatea de a se imprumuta la rate mici ale dobanzii, deci scazand presiunea datoriei publice pentru generatiile prezente si viitoare de cetateni ai Republicii Moldova. Votul de astazi este o etapa importanta, dar nu finalul acestei istorii. Daca plenul Parlamentului aproba pozitia de negociere adoptata astazi, urmeaza o negociere finala cu Consiliul Uniunii si Comisia Europeana, si la sfarsit un vot in plenul Parlamentului European.

Imprumutul va fi insotit de conditii de reforma foarte stricte pe care Guvernul de la Chisinau va trebui sa le puna in practica, vizand, printre altele, depolitizarea administratiei publice, independenta si impartialitatea politica a justitiei, libertatea presei. Impreuna, aceste reforme ar trebui sa contribuie atat la buna functionare a economiei, cat si la limitarea oricarui exercitiu discretionar si arbitrar al puterii, din partea oricui. Colegii mei din toate grupurile politice au avut intrebari si indoieli importante, mai ales in urma imensei fraude bancare de acum cativa ani, si au exprimat dubii in legatura cu impartialitatea justitiei sau libertatea presei. In textul de compromis am incercat sa reflect cat de bine am putut aceste prioritati, pe care le impartasesc, fara a abandona insa scopul principal al ajutorului, acela de ajuta economic populatia Republicii Moldova, in paralel cu promovarea, prin reforme de care ajutorul va fi conditionat, a unei guvernari responsabile. Un val recent de indoieli au fost exprimate de colegi, PPE si ALDE publicand un comunicat in acest sens, in legatura cu planurile de reforma a sistemului electoral. Voi urmari si eu cu mare atentie acest subiect, respectiv analiza Comisiei de la Venetia si concluziile unei misiuni comune a acesteia cu OSCE/ODIHR de saptamana viitoare, avand in vedere si experienta romaneasca in materie.

Am discutat in detaliu toate aceste subiecte astazi cu o delegatie din Republica Moldova condusa de Maia Sandu si Andrei Nastase, din care au facut parte Natalia Morari, Ana Ursachi, Alexandru Machedon, Lyudmyla Kozlovska. Nu au nevoie de prezentare: distinsi membri ai opozitiei si societatii civile.

https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/05/04/comunicat-de-presa-europarlamentar-sorin-moisa-12-20-14#.WQtg1pVY-1s.facebook

 


Publicat de Sorin Moisă
Subiect: Romana