Cateva fotografii din timpul vizitei de saptamana trecuta la Washington

Cateva fotografii din timpul vizitei de saptamana trecuta la Washington. In ordine: Pete Sessions, Republican, Presedinte al House Rules Committee din Congresul SUA, texan, un foarte bun prieten personal si al Romaniei. Jim Costa, Democrat, din California, unul dintre oamenii cheie din Congres in relatiile trans-Atlantice. Conrad Tribble, Adjunct al Sub-Secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene si Eurasiatice. Ambasador Miriam Sapiro, fost Reprezentant pentru Comert International al SUA. Mat Burrows, Director pentru Previziune Strategica la Atlantic Council. In afara de ei m-am intalnit Negociatorul Sef american in relatia comerciala cu UE, Dan Mullaney, cu inalti oficiali de la Departamentul Comertului (Skip Jones, David De Falco, Kristin Najdi), cu consilieri cheie din Congresul SUA de la ambele partide, cu Presedintele si figuri de elita de la Progressive Policy Institute (Will Marshall, Michael Mandel, Ed Gerwin).

In sfera economica m-am intalnit cu Stephen Biegun, Vice Presedinte Relatii Internationale si Guvernamentale al Ford, respectiv, la New York, cu Joseph Lubin, fondator si CEO Consensys, una dintre companiile cu un rol central in ‘revolutia blockchain’.

In zona politica si institutioinala am discutat, evident, foarte intens, despre relatiile politice, economice, comerciale si de securitate dintre UE si SUA, respectiv Romania si SUA. Evident ca nu am ocolit turbulentele prin care trecem in relatiile trans-Atlantice (nu e cazul Romaniei), si caile cele mai bune de a le depasi. Toate discutiile sunt parte dintr-un dialog permanent intre Bruxelles, respectiv Bucuresti, si Washington. Cu colegii din Congres, respectiv de la Departamentul Comertului am stabilit o serie de pasi concreti, care se vor materializa public in lunile urmatoare, in plan politic, de securitate si al investitiilor SUA in Romania.

Cu Stephen Biegun am discutat, ca si in trecut, despre proiectele Ford in Romania, inclusiv cresterea productiei Ford la Craiova, dar si despre cum BREXIT, respectiv negocieri comerciale in curs ale UE pot afecta sectorul constructiilor de automobile in Europa si in Romania in special. Voi face tot ce tine de mine pentru a proteja si spori locurile de munca din acest sector in Romania.

Cu Mat Burrows am continuat dezbateri anterioare despre cum marile tendinte care schimba societatea noastra ne afecteaza politica, institutiile si relatia trans-Atlantica, in continuare vitala pentru Romania si Europa. Pentru context: Mat a lucrat multi ani pe pozitii importante de analiza in CIA, apoi, ca Director in National Intelligence Council a fost responsabil pentru un raport anual al comunitatii de informatii americane despre Tendinte Globale (Global Trends), lucrand direct cu Presedintii Bush si Obama. Nu lasati patologia conspirationista sa va duca in pacat: nu, nu m-a recrutat CIA (si nimeni altcineva, de altfel). Mat e un intelectual desavarsit si una dintre cele mai informate si briliante minti pe care le-am intalnit.

Cu Joseph Lubin am dezbatut despre cum tehnologia blockchain poate afecta, facilitand descentralizarea, relatiile politice, economice si sociale din societatile noastre, respectiv lumea finantelor, energiei. Fenomenul blockchain (tehnologia de la baza Bitcoin, cu aplicatii potential foarte largi) este unul absolut fascinant pe care incerc sa il inteleg si sa ii deslusesc consecintele. Intuiesc, dar inca nu sunt in stare sa pun punctul pe ‘i’, ca e o tehnologie care ne poate ajuta sa recladim increderea in politica si institutii, la fel de bine cum poate matura institutii in care oamenii isi pierd increderea.

A fost cea mai fructuoasa misiune la Washington de pana acum. Ceva usor dureros in atmosfera a favorizat discutii extrem de deschise, cu cartile pe masa, o franchete si o claritate ca de confesiune intre prieteni si aliati, care mi se par toate de bun augur, in ciuda zgomotului de fond.


Publicat de Sorin Moisă
Subiect: Romana