Biografie

Sorin Moisă - prezentare

In calitatea sa de Director de Cabinet adjunct al Comisarului European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dacian Ciolos (de la începutul mandatului în februarie 2010), Sorin Moisă a participat nemijlocit la coordonarea politica si administrativa a uneia dintre cele mai mari si puternice Directii Generale ale Comisiei Europene (DG AGRI -1080 de oficiali europeni).

Are experienta practica si un capital social important in mediul politico- institutional european la nivel înalt (Comisia Europeana, Consiliul de ministri, Parlamentul European). A participat la negocierea politica si tehnica a reformei Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, a urmarit si conturat opinia Cabinetului Ciolos în legatura cu toate marile dosare politice si de politici publice europene si internationale aflate sau impuse pe agenda Comisiei Barroso 2. A fost în contact direct cu mediul agricol si rural romanesc si european, cu mediul de cercetare, si, la nivel politic, cu principalele capitale europene si cu regiuni importante din Europa.

A contribuit direct la apropierea Moldovei de Uniunea Europeana, la liberalizarea pietei UE a vinurilor pentru Republica Moldova, precum si la negocierea unui Acord de liber schimb care sa permita integrarea reala a economiei Republicii Moldova cu economia europeana.

A coordonat solutionarea a numeroase dosare importante pentru Romania, aflate pe agenda de lucru a Comisie Europene. A elaborat, împreuna cu echipa romana de la cabinetul comisarului si în stransa colaborare cu Ministerul Agriculturii de la Bucuresti, un proiect de program sectorial pentru relansarea pomiculturii din Romania, care va fi finantat prin fondul de dezvoltare rurala între 2014-2020.

A participat, la nivel politic, la marile negocieri comerciale internationale, bilaterale (Canada, Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite, Mercosur) si multilaterale (OMC, Runda Doha) ale Uniunii Europene din perioada mandatului Ciolos. A reprezentat Comisia Europeana in numeroase misiuni europene si internationale, a coordonat negocieri importante, precum participarea echipei agricole europene la Conferinta Ministeriala a OMC la Bali, Indonezia, in Decembrie 2013, un test major pentru cadrul global multilateral de comert, amenintat de un deceniu de esecuri repetate.

Intre ianuarie 2002 si august 2006, Sorin Moisă a fost consilierul politic al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. In aceasta calitate, a fost direct implicat in negocierile politice, dosarele sensibile si momentele cheie din perioada de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana, in contact nemijlocit cu elita politica romaneasca si cu decidentii de la Bruxelles. Și-a inceput activitatea profesionala la reteaua de ziare „Monitorul”, unde a publicat articole de analiza si opinie pe teme economice, politice si de afaceri europene.

Sorin Moisă este de profesie economist, absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Relatii Economice Internationale. De asemenea, a absolvit un program de Masterat in Relatii Internationale al Scolii Nationale de Știinte Politice si Administrative Bucuresti, si este în curs de finalizare a lucrarii de doctorat in Relatii Internationale, la Universitatea Oxford din Marea Britanie, cu o teza, inceputa in 2006, despre Uniunea Europeana ca actor politic transformator în contextul extinderii UE catre fostele tari comuniste. In 2001, la invitatia Departamentului de Stat al SUA, a participat la un program de vizite in Statele Unite ale Americii axat pe probleme de securitate internationala. Cunoaste la nivel avansat engleza si franceza. Este casatorit cu Cristina Moisă, cu care are o fetita de 8 luni, Maria Alexandra.